dilluns, 7 de juliol del 2014

Més friqui impossible...

Ahir vaig estrenar les meves primeres fivefingers model Men's Treksport. Dins els models d'aquesta marca, aquestes estan considerades per fer ús a qualsevol tipus de terreny, ara bé, no seré jo qui les aconselli per anar a fer la ultratrail del Montblanc. Per pistes o camins sense grans dificultats ni rocs, es a dir per camins amb pedres normals, son perfectes.

.
Les característiques son purament de calçat minimalista, doncs parlem d'un drop 0 (distancia entre el taló i la part davantera) i un gruix total de la planta de 8 mm, es a dir segons la pàgina de http://www.zapatillasminimalistas.net per mi una pàgina amb total credibilitat dins el mon del minimalisme, dos milimetres menys que les Merrell Trail Glove que he estat provant fins ara.

Si les Merrell son molt còmodes per du sense mitjons, aquestes seria un pecat fer-los servir, almenys si no fa molt fred. Jo de moment com les he estrenat a ple mes de Juliol, s'agraeix fins i tot poder córrer sense ells.

Sorprès vers la tracció que presenta aquesta sandàlia. Jo les he provat pel bolet, es a dir un camí de terra amb algunes pedres i deu ni do com s'agafen, cap relliscada, ni moviment estrany. La següent percepció satisfactòria ha estat la de seguretat que dona el fet de portar els dits lliures. Més enllà de pensar que en qualsevol moment te'ls torçaràs, tot al contrari, tot i passar per zones de cert pedregam, els dits s'adapten perfectament, a més a més de que estan molt ben protegits, tenint en compte del calçat que parlem.


 Evidentment l'atenció que has de posar allí on trepitges és més alta vers unes sandàlies amb més sola i amortiment, però aquesta és una de les característiques que també cerca aquesta tendència, l'atenció sobre on poses els teus peus... sense tenir en compte aquesta mínima percepció per tot allò que es troba per sota d'ells, les pedres que et trobes s'assimilen molt be i la protecció que portes fa que per aquest tipus de camí, corris sense cap problema.

Adjunto dues taules recollides amb el Garmin del mateix circuit. Les dades de la taula de l'esquerra son els temps parcials per quilòmetre fets amb les fivefingers i la de la dreta amb les trailroc 245 de la casa Inov8. A primer cop d'ull es veu perfectament com tot i ser el primer dia (on les vaig estrenar) de les fivefingers, els temps per quilòmetre son quasi en tots els casos inferiors vers la taula de la dreta on vaig fer servir les trailroc 245. Si, ja ser que empíricament totes les variables no son totalment fiables (cansament...), però en fi tampoc estic fent un treball de final de grau.


Novament una sensació fantàstica i una experiència super recomanable, la dels 5 dits... i deixo a criteri de cada un si ha de ser un pas sense retorn al calçat maximalista, de transició o un calçat complementari. Per cert... per ser la sortida en que les vaig estrenar, cap molèstia als peus.

Personalment a mi el minimalisme, m'aporta un plus a l'hora de sortir a córrer però això no vol dir que les vagi combinant i fins i tot en certs casos fins i tot tiri per calçat amb certa protecció com les que acabo d'adquirir, les New Balance 1010V2, que de moment guardo i estrenaré més endavant.

Actualment amb les minimalistes faig sortides fins a 10 quilòmetres i cap problema (a nivell muscular) ni el mateix dia ni al dia següent, fins i tot els temps que aconsegueixo amb elles son millors que amb un calçat de transició cap a minimalisme, com les que faig també servir sovint, les trailroc 245, catalogades de transició amb drop 3mm i un gruix de 18 mm al taló i 15 mm a la part davantera. Això vol dir, que possiblement per aquestes distancies estic prou adaptat. Actualment combino les Merrel trail glove i les fivefingers per gaudir fins a 10 quilòmetres, a dies alternatius amb les Trailroc 245, que perfectament he fet més de 16 quilòmetres a diferents ritmes i son suficients per córrer amb total protecció fins a mitges maratons.

Les New Balance que acabo de comprar, no tenen res a veure amb les sabatilles minimalistres. Tot i que son de la família minimus, a la majoria de pàgines reconegudes les consideren quasi maximilistes pel seu amortiment. Jo les aconsello que per aquells que fan distancies per sobre els 10 quilòmetres, camins una mica exigents o que cerquin una sabatilla una mica més segura a un pes increïble i super còmodes.

Actualment no faig entrenaments de purament asfalt o sigui que no tinc necessitat de tenir unes per aquest ús tot i que si es presenta l'ocasió tant les Merrell com les fivefingers, també es poden fer servir per aquest tipus de terreny, que per altre part ara no m'atreu i tant sols és un complement en cas de no tenir llum del dia.

Aquest any (2014) les poques curses d'asfalt que he fet, les he fet amb unes Assics. Les Gel lyte 33, recomanades per la Pilar de Esports kñera. Molt còmodes tot sigui dit, tot i que no tenen res a veure, sota el meu parer amb el minimalisme. Assics diu que estan dissenyades com a calçat de transició cap al "natural running".... no se, tot plegat sembla que totes les marques tendeixin aprofitar tota l'avinentesa en pur sentit comercial, doncs ni el drop, ni l'amortiment te res a veure. Jo en el meu cas li vaig demanar a la Pilar unes sabatilles de baix pes, les que hem conegut tota la vida com "les de competició" i així les qualifico com a molt. Prou content, segurament l'any vinent les aprofitarem en curses d'asfalt, si s'escau l'ocasió fins que morin i després ja veurem...

Deu ni dó el pal que ha patit la marca fivefingers per suposades afirmacions respecte el benefici d'aquest calçat (propaganda enganyosa)... ara bé, no deixa de sorprendre l'escarni econòmic a la qual ha estat sotmesa mentre altres marques comercials s'aprofiten del terme "minimalista" veient un segment de mercat prou llaminer com per deixar-ho escapar, treien models, que s'atreveixen a catalogar com de minimalistes quan en el millor dels casos podrien fer servir perfectament la família "monster" (plataforma) i en canvi ningú ho posa en dubte.

Gràcies a marques com fivefinger o Merrell (amb els seus models purament minimalistes) entre altres marques i la difusió que n'han fet (també com fer-ho saludablement) alguns ara tornem a gaudir d'una forma diferent d'aquest esport i mentre els "grans", emmascaradament s'aprofiten de la feina feta i no paren de treure models més i més lleugers, entre elles també, cercant l'anul.litat de la diferencia entre taló-punta (drop 0)... però clar aquestes grans marques fa molts anys que saben com moure's pels terrenys del gran consumidor, donant allò que més interessa però sense entrar a les sales dels jutjats... per engany?

No serà que fivefingers ara pagarà els plats trencats del que les grans marques han vist perillar? Es a dir el seu pastís que es pensaven mai perillaria.

Per acabar a nivell de gran "friquisme" els pesos dels models esmentats per talles aprox de 45 EU i 11,5 US.

Model                                     grams

Fivefingers Man's treksport 160
Merrell Trail Glove 163
Assics 232
Inov8 Trailroc 245 263
New Balance 1010V2 268


4 comentaris:

  1. Molt bona entrada Xavi. Cada cop mirant de retallar una mica més a les sabatilles pel que fa a pes, drop... Les sensacions han de ser brutals amb unes fivefingers.

    ResponElimina
  2. Molt bones sensacions i sobretot molt divertit!

    Una abraçada proper nou finisher de Vitoria

    ResponElimina
  3. Aviat deixaràs de ser deixeble per a convertir-te en mestre!!!
    Bona compra!

    ResponElimina