divendres, 16 de desembre de 2011

Felicitació de Nadal

En un moment com aquest és molt delicat parlar de comprar aquí o comprar allà. No pretenc parlar d’un gran establiment o d’un establiment de barri, tampoc vull reflexionar sobre l’impacta mediambiental que comporta portar un parell de mitjons comprats per Internet 800 o 1000 quilometres més enllà, en comptes de fer-ho a la “botiga de barri”. No vull anar tant lluny, entre altres per que estem en una situació globalitzadora en que segur prioritzar per aquests criteris, també te una repercussió sobre algú proper a nosaltres. Vull dir, penso per exemple en aquell conegut que treballa a una gran superfície o en aquell conegut que treballa en una agencia de transports o en aquell que treballa en una delegació atenent al telèfon o en aquell que treballa en al magatzem de transports... no, no vull caure en el parany de sobrevalorar un lloc de treball sobre un altre, vull reflexionar sobre el consum responsable a un nivell molt més bàsic, el racional, aquell que sigui quina sigui la nostra decisió, abans de fer-ho com mínim siguem conscients de que fem i que repercutirà en el fet, més enllà de tan sols consumir. Si tenim la sort de poder-ho fer, encara que sigui sobre un producte bàsic, pensem-hi. 

La situació econòmica que estem patint ha racionalitzat les despeses a totes les llars. Ja no estic parlant de regals o despeses més supèrflues si no de les despeses fins i tot més bàsiques. La meva reflexió aprofitant aquestes festes, ja no es tan sols vers el consum que s’origini pel fet de regalar en festes de Nadal sinó aprofitant la avinentesa, vers qualsevol despesa que es faci durant tot l’any i situació.

Tot i que tinc els meus propis criteris a l’hora de fer una compra, proximitat en tots els sentits, el tracte i servei, la implicació d’aquell establiment en el meu entorn i altres, el més important que m’agradaria transmetre és la importància d’aturar-nos un moment a pensar abans de portar a terme una compra, ja sigui d’un article o servei.

Ara més que mai, val la pena veure com de important és marxar un cap de setmana a un lloc o altre. Per molt baixos que siguin els preus dels vols, no és el mateix viatjar a un país que s’està plantejant tirar endavant sense tenir en compte “el resta de socis”, que fer-ho a un petit hostal, hotel o casa rural del nostre voltant de on de la nostra reserva, estança i despeses que això origini també en aquest entorn, en penja la supervivència d’una o varies famílies. No és el mateix comprar un article de primera necessitat d’un negoci ubicat al nostre voltant que d’una gran explotació ubicada a la resta del mon on possiblement porten a terme polítiques internes de proteccionisme prioritzant el seu propi consum per sobre de la importació. Estem en un moment en que és més fàcil saber l’impacta de la nostra compra a un negoci proper que les dificultats que té aquest per exportar així com els problemes que es trobarà allí on ho intenti fer-ho, però el pitjor de tot com arribar a final de mes per pagar a tots els seus treballadors.

Quan parlo de consum responsable, parlo de que comporta pel meu voltant aquella despesa que estic a punt de portar a terme per insignificant que em sembli que és. Abans de comprar sigui el que sigui aturem-nos, pensem. Primer on compro, qui m’està atenent, que m’està oferint a mi, al meu barri, ciutat o poble, és més important una empresa de 30 metres quadrats amb 4 treballadors o una empresa de 1200 metres quadrats amb 3 treballadors?. Quina repercussió social comporta aquell negoci en el meu barri, poble o ciutat?. Es preocupen per com som, què volem, què necessitem?. Son responsables amb el seu i el meu entorn?. Tenen cura dels seus treballadors?. El seu producte te la mateixa cura en la repercussió social del meu entorn més pròxim o no te cap mena de cura on és fabrica i el cost social que això comporta?. Es moment de viatjar a 2000 quilòmetres d’aquí per passar uns dies en comptes de fer-ho a 20 quilòmetres, quan a sobre possiblement aquest entorn més tant desconegut com l’altre?.Abans de pitxar “enter” quina repercussió te aquella compra virtual per sobre de la compra de taulell del comerç pròxim?. 

Consum responsable pot ser tant complexa com senzill que és vulgui, tan sols es tracta davant la important decisió de fer-ho, aturar-nos un moment i reflexionar una mica com influirà allò que estic a punt de portar a terme, imaginant per simple que sembli la nostra despesa el que pot influir si encomptes de 3€ en fossin 3.000.000€. Ara més que mai tan important és una compra gran compra que desenes de petites compres, precisament per que en primer lloc ho és i en segon lloc per que la decisió en el moment de fer-ho només és nostra.

Salut, bones festes de Nadal i si s’escau i per bàsic que sigui, consum responsable!

1 comentari:

  1. Tens molta raó Xavi, som ninots del consumisme.
    M'apunto la nova direcció. Bones festes!!

    ResponElimina